середа, 22 червня 2016 р.

Про що все ж мовчать підлітки, обираючи професію?

Вибір професії – досить відповідальний і непростий етап у житті підлітка, від якого практично залежить увесь подальший його життєвий успіх. Оголошуючи «дивні» професії і роблячи «нетрадиційний» професійний вибір, підлітки як мінімум дивують батьків і як максимум «виводять їх із рівноваги». Які ж підліткові потреби приховані за «нетрадиційним професійним вибором»?
1.       «Хочу бути помітним і значимим для інших».
Підліткове бажання бути помітним і значим штовхає молоду людину обирати професію за принципом престижності. Як результат професія є далекою від реальних здібностей підлітка, але містить у собі соціальний престиж, брендовість, несе у собі таку бажану позначку «успіх». Скоріше всього мій вибір «бути адвокатом» відповідав саме підлітковій потребі значимості. Якщо вибирати професію саме за критерієм значимості і престижності – існує загроза переоцінити свої здібності, а також у майбутньому займатися тією справою, яка не відповідає індивідуальним особливостям, але є модною. Як це впливає на успішність молодою людини? Думаю, зрозуміло усім, хто потрапляв у руки халатних лікарів або нервових секретарів.  
2.       «Хочу бути схожою на …».
Підліток зазвичай докладає усі зусилля, щоб бути схожим на успішних. Для цього він захоплюється відомими зірками спорту, телебачення, науки, культури. Можливості участі у різних проектах, факт «доступності знаменитостей» дозволяє підлітку іноді навіть влаштувати собі «зіркову зустріч» і поспілкуватися зі своїм кумиром «наживо». Розповіді підлітка про причини наслідування певної знаменитості можуть дати батькам підказку про істинні мотиви і професійні мрії підлітка.
3.        «Хочу на роботу, де платять багато грошей.…».

Зневіра сучасних дорослих, котрі проживають у викликах буденності призводить до того, що сучасний підліток відчуває себе розгубленим у виборі професії. Сучасна дитина інколи потребує батьківської підтримки для створення віри у власні здібності та істинні мрії. Тому все ж такими доречними на сьогодні є фокус уваги на позитивні професійні історії, приклади професійного успіху, а також підбадьорення зі сторони дорослих. Адже усім відомо, що люди, котрі є «на своєму місці» - є успішними незалежно від того, чи вони займаються ремонтом осель чи керують потужною фабрикою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар