пʼятниця, 17 червня 2016 р.

 «Культура літнього відпочинку» або чому німці не вживають алкоголь, відпочиваючи біля озера.
Готуючись до проведення підліткового літнього тренінг-пригоди, пригадала свій досвід участі у творчому таборі в Німеччині. У 2012 році мені пощастило бути учасницею творчого табору у місті Хіршлюх, Німеччина. Яким же стало моє здивування, коли я побачила різноманітність учасників табору: там були сім’ї із маленькими дітьми (навіть одна мама із грудною малечою), підлітки, молодь, одружені пари, жінки і чоловіки пенсійного віку. Під час табору одне подружжя навіть відсвяткувало 5 річницю свого знайомства, оскільки після участі у таборі вони почали зустрічатися і одружилися.
Під час табірної зміни ми працювали у різних тематичних групах за вибором – «Фото», «Лампи із паперу», «Календарі», «Музика», «Танець і театр». Протягом тижня усі учасники активно готувалися до виставки своїх виступів, виставок, обдумуючи теми, працюючи в командах, виконуючи певні завдання. Творчість настільки захоплювала, що не існувало мовного бар’єру, вікових, гендерних або культурних відмінностей, усім вдавалось жити за правилами німецької пунктуальності, бо просто не хотілось пропустити щось цікаве.
На останній день у таборі відбувалось щось неймовірне – силами учасників було створено танцювальне шоу, театральна вистава, музичний вечір, відбулась виставка календарів і фото. І на останок у темряві біля озера були засвічені неонові палички і відбулось шоу ліхтариків із паперу (це організовувала група, в якій я проводила свій творчий відпочинок). Лишилась купа незабутніх вражень від приємно проведеного часу.  Кожен відчував «включеність» і задоволеність від створеного настрою.   
Для мене цей досвід надовго лишився прикладом «культури відпочинку» - котра передбачає спілкування, зміну діяльності, перебування на свіжому повітрі, контакт із природою із користю для своєї душі, відновлення своїх сил, самопочуття, поповнення враженнями і емоціями, наповнення себе радістю від творчості. Зараз втілюю принципи та цю ідею у підготовці табору для підлітків «Острів мрій», але мрію зробити такий відпочинок і для дорослих, щоб передати досвід задоволення і наповнення від творчого відпочинку.  Цікаво, чи погодились би дорослі на таку альтернативу?







Немає коментарів:

Дописати коментар