вівторок, 13 вересня 2016 р.

Дегустація вина від Марії Яворської, власниці магазину вина торгової марки "Cotnar".

Телефонуючи до Марії Яворської, можна послухати мелодію Святослава Вакарчука із пісні «Все буде добре».  Мені здається, що ця пісня вдало доповнює образ жінки із великою харизмою, силою волі та вірою у себе.
Марія Яворська -  власниця магазину вина торгової марки Cotnar,що знаходиться у торговому центрі Port City. Пропонуючи своїм клієнтам пляшку цього напою вона не лише отримує прибуток, але і вчить відчувати насолоду споживання вина, розрізняти нотки його аромату і перетворювати споживання вина у справжнє мистецтво.
Маріє, із чого почалась історія вашої власної справи?
Так трапилося, що я досить довгий період виховую двох дітей самостійно. Тому змушена була посилено працювати, займала різні посади. У період Майдану потрапила під перерозподіл і втратила роботу. Мені довелось швидко мобілізувати власні сили і я замислилась, що ще я вмію робити. Я пригадала, що мені вдається добре робити масаж, я скінчила додаткові курси і відразу почала працювати. Часу на роздуми у мене не було. Можливо це і на краще.
Одна клієнтка поділилась зі мною новиною, що вона відкриває магазин вина. А ще через деякий час, вона сказала, що продає цей бізнес. Я загорілась бажанням займатися вином, мене дуже цікавила ця справа, але задоволення було досить дорогим. Тому я порадилась із дітьми і ми поділили витрати із придбання на трьох. Тепер я розвиваю нову для себе справу, що досить непросто, але цікаво.
Ваші нещодавні відкриття?
Я відкрила для себе вино, його історію, культуру, мистецтво споживання. Я почала проводити дегустації, тому все глибше і глибше дізнаюсь про цей напій. І все більше захоплююсь ним.
Якби ви були чоловіком….
Життя склалось так, що напевно мені часто доводилось бути тим же чоловіком у своїй сімї, де я виховувала самостійно двох дітей. Тому якби я була чоловіком, я б брала на себе більше відповідальності за сімю.
Свою чоловіку силу волі та відповідальність використовую у  ті моменти, коли потрібно постояти за себе та своїх дітей.
В інші моменти відчуваю у собі жіночу пристрасть, яку віддаю друзям, знайомим чоловікам, улюбленій справі.
Я за гороскопом Терези, тому, мені здається, що чоловічі та жіночі риси у мені перебувають у балансі.
Улюблений фільм.
Моїм улюблений фільмом є «Москва слезам не верит». Мені часом здається, що я повторюю долю його героїні. А ще хоч трішки зі смутком, але похмурими осінніми вечорами переглядаю «Осінь у Ньою-Йорку» із Річардом Гіром.
Улюблений афоризм, котрий підтримує.
Вірю у те, що ніколи за жодних обставин не можна здаватися та опускати руки. Із будь-якої ситуації є вихід. Будь-яка проблема вирішується.
Ваші стосунки із часом?

Оскільки моє життя насичене та активне, часу мені завжди бракує. Зараз намагаюсь вільну хвилину виділити для донечки та внучки, так як не так давно я стала бабусею.


Арт-терапія на кожен день: «Бажання, які я бачу у фото».

Мета: визначити власні цілі, котрі відповідають внутрішнім потребам та знайти мотивацію для їх ефективного досягнення.

Алгоритм:
1.       Знайдіть 20 фотографій, котрі вас надихають.
2.       Складіть список дій, на які вас надихають ці фотографії.
Що вам хочеться зробити, коли ви переглядаєте ці фото?
3.       Заплануйте дії із вашого списку на 3 місяці.
Які із них ви можете розпочати уже цього тижня?
Що ви можете зробити уже сьогодні, щоб до кінця тижня отримати бажане?
Прислухайтесь до вашого внутрішнього голосу і розпочинайте виконувати дії уже сьогодні.
4.       Для себе дайте відповіді на наступні запитання:
·         Оцініть, яких фотографії  у вас більше: активності чи пасивності?
·         Що це розповідає про співвідношення активності та пасивності у вашому житті у даний момент життя?
·         Який ресурс для вас криється у позиції пасивності? активності?
·         Перегляньте псисько ваших дій та заплануйте 5 занять, котрі викликають у вас пасивність і 5 занять, які відкривають у вас активність.
Коментар:
Фотографія - містить у собі візуально виражені емоції за допомогою кольору, форми, поєднання об’єктів. Фотографія «заряджає» нас певними емоціями та мотивує, коли ми застосовуємо її для пошуку власних пріоритетів.
Використання фотографії для визначення внутрішніх бажань допомагає поставити цілі, які «продиктовані» внутрішніми потребами, а не логічним мисленням. Черпаючи натхнення від фото, можна дуже чітко почути себе і голос свого внутрішнього голосу.  Цілі та пріоритети, котрі поставлені із врахуванням внутрішніх потреб, приносять радість, втілюються із легкістю, мотивують і відкривають нові можливості. В такому випадку зникає потреба змушувати себе, контролювати різноманітними графіками,  а лінь втрачається назавжди.




Авторка техніки: Ольга Созонік, коуч індивідуальних стартапів, арт-терапевт, засновниця ВОГО «Корпорація щастя». 

понеділок, 12 вересня 2016 р.

Чому все більше HR-менеджери піклуються про рівень щастя співробітників?

Останні кілька місяців все частіше отримую запити на проведення корпоративних тренінгів, у яких одним із запитів є «підвищення рівня щастя співробітників». Особливо компанії із іноземними інвестиціями все більше вкладають коштів у розвиток корпоративної культури, що включає проведення корпоративних навчань, видання корпоративних видань, організацію тім білдінгів та антистресових програм, а також впровадження різноманітних навчальних програм для дітей співробітників.
В умовах нестабільної економіки стабільний та злагоджений колектив – це те, що дійсно рятує компанію у випадку форс-мажорів, іноді навіть перевищуючи свої можливості та вкладаючи власні сили. Саме тому на сьогодні HR- політика багатьох компаній з іноземними інвестиціями фокусується на цінності кожного співробітника, яку компанія поважає і докладає максимум зусиль, щоб зробити кожного працівника щасливим.
Щасливий співробітник – це працівник компанії, котрий із більшою ефективністю віддає свою енергію компанії та спрямовує її на вирішення проблем, з якими зустрічається бізнес  у непростий період економічної нестабільності ринку.
Щасливий співробітник – це більш продуктивний працівник, у котрого немає необхідності конкурувати, виживати, боротися за своє місце на ринку, при цьому витрачаючи свою фізичну силу, інтелект та енергію.
На сьогодні для того, щоб «втримати» співробітника на тривалий час на своєму робочому місці недостатньо лише перегляду заробітної плати. Перед керівниками компаній та HR-менеджерами постає виклик – забезпечити належний рівень щастя співробітників. Досить непросто!
Яким чином підвищити рівень щастя співробітників компанії?
1.      Сформулюйте цілі, принципи роботи, місію, цінності компанії та проінформуйте співробітників. Це спонукає їх пишатися компанією та відчувати свою цінність.
2.      Мотивуйте співробітників досягати власні життєві цілі через використання бонусів, котрі їм дає компанія, покажіть переваги компанії у порівнянні із конкурентами. Це може бути і можливість перегляду оплати праці, і зручні та безпечні умови виробництва, графік роботи, дружній колектив, переваги для сімей із дітьми, тощо.
3.      Забезпечте справедливу оплату праці. Якщо працівник постійно думає, як виживати, то його поведінка у колективі явно не буде конструктивною.
4.      Робіть акцент на існуючих можливостях і перевагах. Застосовуйте коучинговий підхід у діловому спілкуванні, щоб сформувати культуру позитивного мислення у колективі.
5.      Залучайте співробітників до спільної діяльності, впроваджуйте корпоративні традиції.
6.      Організовуйте заходи для сімейного дозвілля, пропонуйте переваги для дітей співробітників.
7.      Стимулюйте проактивність, посилюйте звичку команди працювати на результат та винагороджуйте це.
8.      Робіть акцент на цінності співробітників, створюйте зручність їх перебування у компанії.
9.      Залучайте співробітників усіх рівнів до обговорення та пошуків покращення діяльності компанії.

10. Організовуйте зони розвантаження співробітників, стимулюйте нешаблонне мислення.