четвер, 4 лютого 2016 р.

Чому дорослі беруть у руки фломастери і розмальовки?
Згідно численних досліджень арт-терапія загалом та малюнок зокрема дозволяють зняти напругу та дати вихід емоціям. Проте кожен із нас має страх та невпевненість у тому, що малюнок вийде вдалим. Часто нові учасники моїх занять по арт-терапії говорять знайому фразу: «Я не вмію малювати, у мене не вийде гарний малюнок!». Тому із одного боку говоримо про малюнок як зняття стресу, а із іншого боку все ж існує страх перед творчістю.
Переваги розмальовування у тому, що воно знімає напруженість та допомагає сфокусуватися, не викликаючи «стану повного паралічу», в який потрапляєш, коли ти не художник, а перед тобою чистий аркуш паперу. Це так званий парадокс вибору. Коли перед тобою чистий аркуш паперу, то існує можливість створити щось прекрасне або навпаки зіпсувати усе і назавжди. Страх невдалого малюнку стримує і викликає напруженість. Коли у руках візерунок розмальовки, то уже існує гарантія успіху і створення гарної картинки, що дозволяє внутрішньому критикові заснути на деякий час. А це уже реальна можливість розслабитися і наповнитися новою енергією творчості.

Одна думка про те, що своїми руками у передбачуваному ритмі, при рівномірному розподілі свої зусиль, власними силами без сторонньої підтримки можна створити чудове кольорове зображення, уже надихає, вселяє віру у власні сили та дарує почуття задоволення.  Така можливість рідко трапляється нам у дорослому житті. Візерунки розмальовки нагадують дослідження лабіринтів – в яких є вхід та вихід, немає замкнутих пасток.  Взявши у руки кольоровий олівець, доросла людина,немов здійснює прогулянку лабіринтами візерунків, заповнюючи їх кольором та наповнюючи малюнок енергією.

Немає коментарів:

Дописати коментар