пʼятниця, 9 березня 2018 р.

Інститут кольору Pantone - експерт із відчуття кольорових настроїв по усьому світу.


Інститут кольору Pantone – центр досліджень кольору, який проводить соціологічні опитування та вивчає психологічні аспекти вибору кольору в залежності від настроїв, котрі панують у світі. Думка Інституту кольору Pantone стосовно «кольорових настроїв» вважається експертною для фахівців різних галузей, чия діяльність пов’язана із вибором відтінків кольору для забезпечення успішності та прибутковості свого бізнесу.  Послугами Pantone користуються виробники фарби, виробів із пластику і текстилю, розробники архітектурних проектів, дизайнери інтер’єру та одягу.

Основним та найбільш відомим продуктом Інституту кольору Pantone є спеціальні схеми Pantone Matching Guides. Вони виготовлені у формі книжки-віяла із тонкого картону або пластику. На них надруковані зразки кольорів із їх відтінками, номерами та назвами. Таке нововведення запропонував засновник Pantone Герберт Лоуренс у 1963 році. Зважаючи на те, що кожна людина розуміє колір по своєму, він запропонував єдину стандартизовану систему-схему кольорів.
Дизайнери усього світу найбільше цінують Інститут кольору Pantone за те, що його фахівці розробили систему сумісності кольорів (Pantone matching System). Вона допомагає дизайнерам знаходити найкращі поєднання кольорів ще на етапі планування проектів. Інститут кольору Pantone щороку пропонують нову палету кольорів та їх поєднань із іншими відтінками. Таким чином, для модних дизайнерів вони пропонують PANTONE FASHION Color System. Для декораторів інтер’єру існує інша система кольорів - PANTONE HOME Color System. Подібні схеми сумісності кольорів зазвичай вміщують близько 2100 відтінків кольорів.
Щороку Інститут кольору Pantone ініціює соціальні дослідження, на основі результатів яких прогнозує палітру актуальних кольорів наступного року. Також щороку визначається головний колір року. Його обирають після проведення таємних інтерв’ю із представниками різних соціальних, культурних, національних груп, що відбувається в одній із європейських столиць. Прийняте рішення про колір року офіційно публікується у спеціальній брошурі Pantone View, яку купують колористи, дизайнери, флористи та інші фахівці, чий успіх залежить від вдало вибраного відтінку кольору. Вартість такої брошури становить близько 700 USD.

Кольорами попередніх років за версією Інститут кольору Pantone були:
2000 — лазурний  (Cerulean);
2001 — фуксія (Fuchsia Rose);
2002 — червоний (True Red);
2003 — аква скай  (Aqua Sky);
2004 — тигрова лілія (Tigerlily);
2005 — блакитна бірюза (Blue Turquoise);
2006 — пісочний (Sand Dollar);
2007 — перець чилі (Chili Pepper);
2008 — блакитний ірис (Blue Iris);
2009 — мімоза (Mimosa);
2010 — бірюзовий (Turquoise);
2011 — жимолость(Honeysuckle);
2012 — мандариновий (Tangerine Tango);
2013 — смарагдовий (Emerald);
2014 — сяюча орхідея (Radiant Orchid).

Ювілейна схема кольорів Jubilee Queen Collection Pantone.
Спеціально із нагоди 60 річниці правління Королеви Єлизавети у 2012 році рекламна агенція Leo Burnett London та Інституту кольору Pantone розробили спеціальну ювілейну кольорову схему Jubilee Queen Collection Pantone, в якій зібрано відтінки вбрання королеви, в якому вона з'являлась із нагоди особливих подій протягом усього перебування на престолі. Кожен колір має назву відповідно до класифікації кольорів Pantone та відповідну кольору назву події.


Матеріал підготовлено за матеріалами Wikipedia та сайту Інституту кольору Pantone.